Acne

Vandaag ga ik het met jullie hebben over een probleem dat ik al sinds mijn pubertijd heb: acne. Het is iets waar iedereen mee te maken heeft gehad, en soms kan acne ook na de pubertijd nog bestaan of juist pas ontstaan. En dat is waar ik last van heb. Kleine littekens op mijn kin die na vrijwel elke crème geprobeerd te hebben gewoon niet weggaan. Begrijp mij niet verkeerd, mijn huid ziet er best oké uit. Maar ik ben nu 20 jaar en wil er graag vanaf. Ik wist van gekkigheid gewoon niet meer welke reinigingsproducten of crème ik moest gebruiken en uiteindelijk ‘reinigde’ ik mijn huid alleen nog maar met water. Ik ging naar de dermatoloog en zij vertelde mij ontzettend veel over acne. Ik heb het opgeschreven en deel het maar al te graag met jullie!

Fabeltjes
Er is goed nieuws voor jullie, ladies! Acne wordt namelijk niet veroorzaakt door bepaald voedsel. Chocolade, varkensvlees, frietjes: je mag het allemaal naar binnen stouwen. Vaak hoor je meisjes zeggen “Ik heb gister een hele doos bonbons leeg gegeten en nu zit ik helemaal onder de pukkeltjes”. Dat heeft dus niks te maken gehad met het eten van de bonbons. Je huid doet er namelijk ook 1 – 3 maanden over om zich te vernieuwen. Ook vitaminetekort, slechte reiniging van de huid en stress zijn geen factoren die acne veroorzaken.

acne1
Behandelen

Zoals ik al zei heb ik kleine littekentjes. Er zijn verschillende soorten acne (pukkeltjes, mee-eters, puistjes) en na aanleiding daarvan wordt er een diagnose gesteld. Daar wordt ook de behandeling op gebaseerd. Een standaard behandeling bestaat dus niet. Naast dat er wordt gekeken welke vorm van acne je hebt, wordt er ook gekeken naar je leeftijd en geslacht.

Wat ik nu aan het proberen ben is dat ik de talg in mijn huid naar buiten wil hebben. Ik heb dus middelen meegekregen waardoor mijn huid gaat afschilferen. Mijn huid is enorm droog en trekkerig hierdoor. Een laagje foundation ziet er niet uit omdat de droge plekken dan nog meer opvallen. ’s Ochtends breng ik een vloeibaar goedje op mijn kaken aan wat enorm veel lijkt (en ruikt!) op nagellak remover. Daarnaast slik ik ook antibiotica omdat dit de groei van bacteriën tegengaat. Op deze manier wordt het probleem zowel inwendig als uitwendig aangepakt.

acne
Ik hoop dat ik jullie een beetje heb kunnen informeren. Dit artikel is stiekem ook een beetje een reminder voor mijzelf. Zodat ik altijd wat informatie terug kan vinden! Als je er veel last van hebt, ga even bij de dokter langs. Zij kan je doorverwijzen naar de dermatoloog. Het maakt namelijk niet uit welk reinigingsproduct je gebruikt én te veel reinigen kan zelfs schadelijk zijn voor je huid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s