Tentamens essentials

1

Boek: Marketingfacts 2014/2015 | Etui: Primark | Agenda: HEMA
Rekenmachine: Texas instruments | Trui: Primark | Tas: VOGUE Nederland

Ik zit midden in mijn tentamenweken. Dat betekent veel leren, stof herhalen maar ook lekker de tijd nemen voor mijzelf! Vandaag deel ik wat tips met jullie zodat ook jullie deze weken overleven.

/ Begin de dag goed: Sta op tijd op, maak een lekker ontbijtje en kleed je aan. Vooral dit laatste is belangrijk: als jij de hele dag in je pyjama blijft zitten tijdens je leerdag dan blijf je in die slaapmodus. Als je je aankleed, je haar op zijn minst in een knot doet en een laagje mascara op je wimpers aanbrengt voel je je al veel productiever.

/ Telefoon uit: Ik blijf het lastig vinden: mijn telefoon uitzetten. Vaak zet ik hem dus op stil en leg ik hem in een andere kamer neer. Ik ben verslaafd aan mijn telefoon en blijf de meldingen op Whatsapp en FaceBook checken als ik mijzelf niet dwing om hem ergens anders neer te leggen.

2
/ Leermethode: ik leer volgens de Pomodore Techniek. Dit is een techniek die ervoor zorgt dat je meer kan doen in minder tijd. Je richt je voor een half uur puur op het leren en doet daarna vijf minuutjes iets anders. In die vijf minuten richt je je gedachte op compleet andere dingen. Zo blijf je tijdens het halfuurtje dat je leert echt geconcentreerd en gefocust. Soms maak ik er een uur van en geef ik mijzelf daarna een kwartier pauze. Als je dit drie keer hebt gehaald, mag je een langere pauze nemen. Wat je tijdens die pauze doet? Alles behalve in je boek kijken. Pak je telefoon weer uit de andere kamer, ga een praatje maken met je moeder of zing mee met je favoriete artiest terwijl je een paar artikelen op verschillende blogs leest.

/ Herhalen: waarschijnlijk hoor je dit ook van élke leraar die je hebt: blijf herhalen. Ik probeer vaak tijdens de lessen alles al mee te schrijven en dit nog een keer na te lezen als ik thuis ben. Op deze manier heb je het nóg een extra keertje gezien. Ik weet dat het heel lastig is om na schooltijd alvast te gaan samenvatten als je je volgende tentamenweek pas over tien weken hebt. Toch is het heel handig als je dit wel doet: zo herhaal je, blijft het beter hangen en hoef je niet last minute een week voor je tentamen het hele boek nog te gaan samenvatten.

3
/ Schrijven: ouderwets? Ja. Veel werk? Ja, klopt ook. Effectief? Dat zeker! Met de hand schrijven zorgt ervoor dat je aandachtig de tekst leest en het blijft veel beter hangen. Al sinds de brugklas schrijf ik elke samenvatting met de hand. Dit kost veel tijd, vooral omdat ik ook nog eens wil dat het netjes geschreven is. Toch helpt het mij heel goed en het is leuk als je weer een heel schrift vol hebt geschreven met samenvattingen: voelt goed en productief!

/ Essentials: koop het schoolboek in plaats van de samenvattingen van anderen. Als je ze zelf maakt leer je er veel meer van. Een agenda is ook erg handig. Zo kun je alles plannen, doorstrepen en je ziet in tegenstelling tot een agenda op je telefoon precies hoeveel je die week moet doen. Ook pennen die het doen en een lekkere grote tas om alles in te vervoeren zijn zeker aanraders.

/ Ontspanning is de beste inspanning: dit zei mijn studiecoach van vorig jaar tegen onze klas. Leer overdag en ga ’s avonds lekker ontspannen. Zet je lievelingsfilm op of ga uitgebreid in bad. ’s Avonds neem je toch niets meer op, omdat je de meeste energie in de ochtend hebt. Doe je studieboeken alvast in de tas die je de dag erop mee gaat nemen naar het tentamen. Zo kun je het net voor het tentamen nog even doorkijken.

Veel succes iedereen die deze week ook aan het blokken is. We can do this!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s