Make-up is gevaarlijk

Ik heb de afgelopen dagen enorm getwijfel of ik dit online zou zetten. Er staan dan toch foto’s van mij op mijn blog die alles behalve charmant zijn. Toch denk ik dat ik niet alleen de sprookjeswereld met dure lippenstiften en perfect gelakte nageltjes kan laten zien. Ik wil jullie namelijk ook de gevaren van make-up laten zien; want die heb ik afgelopen weekend ondervonden. Ook omdat zo’n allergische reactie ook kan komen door bijvoorbeeld haarverf: en dan kan je er voor altijd kaal door worden. Vandaar dat ik jullie wil waarschuwen met mijn eigen ervaring afgelopen weekend.

Ik zit midden in mijn tentamenweken. Ik dacht even lekker te ontspannen met een maskertje. Wat een lol had ik, toen ik het zwarte sheetmask op mijn gezicht aanbracht. Mijn vriendinnen kunnen dit beamen, want ieder van hun heeft een filmpje gekregen waar ik met een eng achtergrondmuziekje doe alsof ik een zombie ben met dit masker op. Ik weet dat je moet ontspannen met een masker op, maar ach lol maken is daar ook een vorm van toch?

Naamloos-122

Die lol was helaas snel voorbij. Ik maakte mij op en ging naar mijn vriendinnen om samen te koken. Na een paar uur werd mijn huid echter heel erg rood en zat het vol jeukende bultjes. Ik ben toen mijn make-up meteen eraf gaan wassen en dacht in eerste instantie dat het aan mijn foundation zou liggen. Ik draag al weken geen make-up meer naar school of werk maar had wel zin om weer een avondje mij mooi op te maken als ik met vriendinnen zou zitten.

De dag erop werd ik wakker en was mijn hele huid vuur rood, enorm dik en zat het vol oranje blaasjes. Dit is allemaal vocht wat uit mijn huid moet. Het masker heeft helemaal in mijn huid getrokken en al die ingrediënten waar ik, blijkbaar, niet tegen kan moeten er weer uit. Ik belde de huisartsenpost op en moest uiteindelijk met spoed daarheen komen. Dit omdat ik niet met mijn kin naar de borst kon en ik koorts begon te krijgen. Ik kreeg tabletten mee en daarmee zou in ieder geval de zwelling een stuk moeten afnemen.

Monster
Maar die nam niet af. De dag erop werd ik wakker als een soort Wendy van Dijk die in Dushi aan het veranderen is. Mijn ogen kreeg ik amper open en mijn huid was enorm opgezwollen. Het voelde alsof er een dikke, aangekoekte laag op mijn eigen huid zat. En het doet pijn. Het jeukt als een gek. Ik belde weer en moest weer meteen terug komen bij de dokter. Ik kan je vertellen dat je dit als twintigjarig, onzeker meisje niet mee wil maken. Iedereen kijkt je aan omdat je er gewoon uitziet als een levende grap. Ik ben gister nagekeken geworden door twee verschillende doktoren, omdat mijn hartslag ook erg hoog lag. Nu heb ik prednison gekregen in tabletvorm en in een crème vorm. Ook heb ik oogdruppels omdat mijn ogen zo dik zijn en ontzettend jeuken.

Jullie kunnen je vast wel voorstellen hoe dit voelt. Ik kon niet leren, niet bloggen en niet werken. Meerdere keren ben ik begonnen met leren, ook zodat ik mijn gedachten ergens anders op kon richten maar door de pijn lukte het gewoon niet.

DSC_2065
Tips and tricks

Om een lang verhaal kort te maken, geef ik jullie, en voor mezelf, wat tips zodat niemand er ooit zo bij hoeft te lopen:
/ Check de ingrediënten: het kan zijn dat jij van te voren al weet waar je allergisch voor bent. Zit dit in een beautyproduct (ook al staat het bijna op het laatste, wat betekent dat er maar een klein beetje in het product zit), gebruik het dan voor de zekerheid toch niet. Ik heb geen idee waar ik allergisch voor ben maar wil dit nu wel uitvoerig gaan laten testen, omdat ik zoiets heftigs nog nooit heb meegemaakt door een beautyproduct.

/ Test het eerst: deze tip kreeg ik van de dokter gister. Ze vertelde mij dat ik het beste een crème of foundation op een gevoelig stukje huid kan proberen. Ga nu niet het product onder je ogen smeren, maar pak een stukje huid op de binnenkant van je elleboog of smeer het onder je oksel. Wacht een paar uur en als er dan geen bijwerkingen zijn opgetreden, kan je kijken of je het op je voorhoofd kan smeren. Nog steeds geen reactie? Dan kan je het veilig op de rest van je gezicht gebruiken.

/ Slapen: door te slapen schakel je veel dingen die energie vergen van je lichaam uit. Op deze manier kan al je energie naar het herstellen van je huid gaan.

/ Blijf positief: Dit is zo enorm lastig als je erbij loopt als een levend monster. Maar toch, probeer je te bedenken dat dit tijdelijk is. Er zijn veel mensen die dagelijks zo door het leven gaan. Ik voel mij nu wel die ‘Half boom-half mens’ man, maar gelukkig bén ik hem niet en ben ik hopelijk over één/twee weken weer de oude.

/ Maak selfies: Dit moest ik doen op aanraden van de dokter. Omdat je als je vaker naar het ziekenhuis terug moet je vaak niet dezelfde dokter hebt, kan je de foto’s laten zien om het proces te laten zien. Daar hadden ze bij mij ook erg veel aan omdat ze zo konden zien hoe het van de een op de andere dag veel meer is gaan zwellen.

2 reacties op ‘Make-up is gevaarlijk

  1. O my god.. Wat vreselijk! Hoe gaat het nu met je? Ik heb dit gelukkig nog nooit gehad met maskertjes. Ben voor heel veel allergisch dus weet hoe het kan voelen maar jeetje dit hoop ik nooit mee te hoeven maken! Sterkte!! ❤

    Like

    1. Dank je wel meisje! Lief je reactie! Ik heb nu gelukkig nieuwe medicijnen gekregen en die slaan goed aan. Mijn ogen zijn weer richting het normale aan het gaan en daar ben ik heel blij mee. Het is fijn dat ik weer een beetje van mezelf begin terug te zien want ik schrok enorm dat ik er gewoon uitzag als een soort monster van de een op de andere dag. Uhhuh! Allergisch zijn is echt erg zeg. Heb het nog nooit zo erg gehad maar ik ga voortaan eerst álles testen op de binnenkant van mijn elleboog voordat ik all the way ga en het op mijn hele gezicht ga smeren haha! Nogmaals dank je wel voor je reactie ❤

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s