Studie: CO-IEMES

Vaak krijg ik de vraag wat voor opleiding ik doe. Als ik vertel dat ik IEMES doe, kijken mensen mij vaak raar aan. Ik vertel dan dat het een internationale communicatie opleiding is dat zich richt op verschillende branches. Maar eigenlijk is het véél en véél meer dan dat. Ben je benieuwd naar wat ik doe, heb gemaakt en naast mijn studie nog mag doen? Lees dan snel verder!

1
2
Concept voor Wish Outdoor bedenken en dit uitwerken in een conceptboek.
Samen met Tess bedachten wij een concept waardoor Wish wat internationaler werd.
Ook werkten wij dit echt uit door een mini vertaalboekje erbij te voegen. Dit is dus niet
voor Wish zelf, maar fictief als schoolopdracht.


Hoe kom ik bij IEMES?

IEMES staat voor International Event, Entertainment and Music Studies. Op het eerste gezicht een opleiding waar ik totaal geen interesse in had. Vriendinnetjes van mij waren echter lyrisch over deze studie. Ik zag alleen maar de studie journalistiek voor me, want ik wilde de tijdschriftenbranche in. Toen ik voor mijn laatste toets een 5,4 haalde en weg moest, moest ik last-minute een opleiding kiezen. Het liefst in Tilburg, want daar had ik een leuk vriendengroepje opgebouwd en ik was net verhuisd naar een grotere kamer. Uiteindelijk heb ik toch voor IEMES gekozen. Ik dacht dat het vooral een studie gericht op Music was, maar dat is niet zo.

5
9
6
7

8

Voor Visuals dit jaar maakte ik een conceptboek over mijzelf als merk. Ik koos
voor de naam Fluent en mijn visie is ‘Good words make better stories’. Ik heb er
een pop-up ingebouwd, zodat mijn army van bloggers er letterlijk uitspringt. Verder
laat ik een kleurpalette zien in de vorm van make-up swatches. Bekijk hier het
hele magazine (bedenk de pop-ups er even bij!):

Niet alleen music; Wat is IEMES dan?
Je kunt binnen IEMES kiezen tussen commerciële economie en communicatie. Ik heb voor dit laatste gekozen. Het krijgt dus ook een communicatie diploma maar dan met een extraatje omdat je je bij IEMES specialiseert in verschillende branches. Bij IEMES bekijk je vooral de entertainmentbranche: televisie, radio, pretparken, games, live entertainment maar ook magazines! Je leert doelgroepen analyseren, communicatiestrategieën te bedenken en concept denken. Ook krijg je veel seminars van mensen uit het vak. Eric Corton was vorig jaar gastdocent van het jaar, maar ik heb bijvoorbeeld ook een gastles gekregen van Wil Michels.

Wat maak ik en welke vakken krijg ik?
Ik zit nu in het tweede jaar en heb mijn Propedeuse in één jaar gehaald. We krijgen communicatievakken zoals communicatietheorie, onderzoek en copywriting (waar ik weer terug kan naar mijn journalistieke roots). Mijn favoriete vakken in het eerste jaar waren Media Design en concepting. Bij Media Design heb ik mijn eigen magazine mogen maken en gingen we onszelf als merk neerzetten. Iets wat wij nu, in het tweede jaar, verder aan het uitbreiden zijn. Bij concepting leer je hoe je van een visie naar een daadwerkelijk product gaat. Ik krijg les van de vrouwen die het boek waar wij les uit krijgen ook hebben geschreven, ontzettend fijn dus!

3

4

Voor Scratch mag ik vormgeven! Ik maakte onderaannemer deze voorkant
en ‘Jeuk’ en ‘Column’ voor het tijdschrift. Dit was een speciale editie: de opleiding
bestaat namelijk tien jaar.

Scratch Magazine
Je kunt bij ons op school ook excellentie trajecten volgen. Als jij je Propedeuse binnen hebt, kan je hiervoor solliciteren. Ik wilde natuurlijk bij Scratch. Dit is het tijdschrift wat wordt uitgegeven aan afgestudeerden van onze opleiding. Zij krijgen hem automatisch in de bus thuis. Er staan interviews in met mensen uit het werkveld (Jan Kooijman komende editie!), columns, een stelling wordt beantwoord en natuurlijk is er ruimte voor grappige stukjes die te maken hebben met de communicatiebranche. In eerste instantie wilde ik heel graag als schrijfster bij Scratch. Uiteindelijk werd ik gebeld dat er een plekje vrij was en of ik misschien niet liever als vormgeefster erbij wilde. Heel graag zelfs! Vormgeven vind ik nu zelfs veel leuker dan schrijven, om heel eerlijk te zijn.

Wanneer IEMES?
IEMES is dus veel breder dan je misschien in eerste instantie zou denken. Als je creatief bent, je interesseert in de entertainmentbranche en van het communicatievak houdt is dit zeker een opleiding om te overwegen! Ik hoop dat ik jullie een beetje duidelijkheid heb kunnen geven over wat ik precies doe. Ik ben zo blij met mijn keuze voor deze opleiding! Heb enorm veel zin in stage komend jaar en ben benieuwd naar alle dingen die we de komende tijd nog gaan maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s